ביקורת העורך

ביקורת ספר מזווית אחרת
ציון8
היורדות

תקציר

"אולי שום דבר לא באמת החזיק אותנו ביחד, חוץ מהרצון לברוח מהארץ ואז הגעגוע לארץ, כל היחס החולני הזה לארץ, הלאב־הֵייט הזה שאוכל אותך. 
כמו אויב משותף או אהבה נכזבת משותפת, כמו פצע פצוע משותף. סליחה, לקרוא לדבר הזה, אבל זה לא מספיק כדי להחזיק אנשים ביחד לאורך זמן." התכוונתי פצע פתוח, לא פצע פצוע. פצע פצוע זה טיפשי. אני לא יודעת איך בניו יורק של שנות השמונים לא היה אפשר להפריד בין חנה לאוסי, שתי שחקניות ישראליות צעירות ומבטיחות שקראו לעצמן "היורדות".
העולם כולו היה אז בכף ידן. אבל השנים חלפו, הקשר ניתק, וחנה ואוסי הפסיקו לדבר ושקעו בעולמותיהן הנפרדים. רק גיבורת הספר, הבת של חנה, עדיין עסוקה בגורל החברוּת ההיא. כי העבר לא מת, הוא אפילו לא עבר, וכשהיא מהלכת ברחובות ניו יורק, היורדות עדיין נוכחות בחייה, באימהוּת שלה, בדברים שמהם ואליהם היא בורחת. 

היורדות הוא סיפור של אם ובת וקשריהן הסבוכים, של ישראליות בניו יורק ושל קרבה מתעתעת. בפרוזה חדה פורשׂת דאה הדר חיים קטנים המכילים דרמה גדולה. נשים התועות בחיפוש אחר אהבה ומשמעות אבל גם אחרי אחר צהריים סביר אחד.

רחוק מהבית רחוק מהלב / רן בן-נון
דאה הדר ממציאה את הבדידות על הדרך בין תל אביב לניו יורק
רחוק מהבית רחוק מהלב / רן בן-נון
דאה הדר ממציאה את הבדידות על הדרך בין תל אביב לניו יורק
  • תקציר מנהלים
  • תקציר מנהלים

  • חנה ומרקו נוסעים לניו יורק אי שם באייטיז עם בתם בת העשר. מרקו נמצא רוב הזמן מחוץ לבית, חנה היא שחקנית שלא ממש מוצאת עבודה, ובעצם האדם היחיד שנוכח בחייה הוא חברתה אוסי, גם היא שחקנית, רווקה המיואשת לגמרי מהגברים של ניו יורק, אותו זבל כמו הגברים בארץ, רק טיפה יותר מנומסים. כמה שנים קדימה, בתה של חנה נזכרת בעבר האפרורי הזה כשהיא משייטת בין תל אביב לניו יורק, בהריון שני אחרי שהראשון הסתיים בהפלה. גיבורת "היורדות" המבריק של דאה הדר היא בעלת טור אישי בעיתון ששונאת את עבודתה וגם קצת את חייה, אישה תלושה שיוצרת ספר עמוק וחידתי, שרוב ההתרחשות בו היא נפשית ופנימית.
  • כמו מה זה
  • כמו מה זה

  • ונדמה שהכל אפשרי/ עמליה רוזנבלום
  • קל/כבד?
  • קל/כבד?

  • הגותי ואיטי.
  • למה כן?
  • למה כן?

  • אם חד הורית, אחרי כישלון נישואיה ואובדן עבודתה, היא מיטלטלת בין שורת סיטואציות דחוסות המתוארות בעברית מדהימה, בין דמיון למציאות, בין תקופות ומקומות. אלו תמונות של תלישות ובדידות, של זרות עמוקה. איך זה לא להרגיש בבית בשום מקום, אף פעם? שילוב של מועקה ואי נוחות עמוקה, קיומית.
  • למה גם כן?
  • למה גם כן?

  • זו סביבה נשית שהגברים כמעט ולא קיימים בה וכשהם כן מופיעים, הם רק מפריעים. כך זה היה עם אמה, חברותיה ואביה המרוחק, וכך זה עכשיו. לא ממש הולך לה עם גברים. יש ישראלים שבאים לביקור ולא נשארים, ויש אמריקאים שמשעממים אותה עד שהיא קצת מעבת אותם, עם החביבות והשרירים ממכון הכושר. גם שכהיא מרגישה שאולי התאהבה, האהבה עצמה כבר מכילה בתוכה את זרעי הסוף.
  • למה לא?
  • למה לא?

  • לא קורה הרבה. ומה שבכל זאת קורה, די עצוב.
  • דמות לקחת
  • דמות לקחת

  • אוסי, החברה של אמא, שמספרת שהגברים נוגסים ממנה. כל פעם עוד נגיסה, ועוד נגיסה. וכבר אין לה את הכוח שהיה לה פעם. להיות צעירה עם לב שבור זה לא אותו דבר כמו להיות מבוגרת עם לב שבור. משהו בה נשבר.
  • משפט לקחת
  • משפט לקחת

  • עד שסוף סוף מצאתי אהבה, זאת אהבה משונה ועצובה שבהכרח תתחלף במשהו אחר. הוא עוד ישנא אותי וישכח איך אהב אותי ובסוף הוא ימחק אותי כמו שאני מוחקת את עצמי.
  • איפה קוראים?
  • איפה קוראים?

  • תל אביב, ניו יורק, תל אביב, וחוזר חלילה.
  • נחזור לעוד?
  • נחזור לעוד?

  • כן. דאה הדר היא כישרון אדיר ועצום, שאנחנו רק מתחילים להכיר עכשיו.
  • השורה האחרונה
  • השורה האחרונה

  • היא מגוללת את התכתבות הווטסאפ עם הגבר האחרון שלה מהסוף המריר אל ההתחלה המבטיחה, ההודעות הראשונות הלוהטות, המתגעגעות, והעצב שלה מכסה אותנו כמו שמיכה כבדה. האם יש אנשים שפשוט לא בנויים לקשר, או שזה רק חלק מהזרות, חלק מהמרחק? לאורך כל הספר היא מנסה לכתוב שירי הייקו ונכשלת, לא מצליחה לכלוא את מה שהיא מנסה להגיד אל תוך המבנה הנוקשה והמהודק של השירה היפנית המסורתית. בעצם, "היורדות" כולו הוא מבנה ספרותי מצומצם ומינימליסטי שכזה: בפסקאות הקצרות, בשורות המדודות, וגם במשפטי ההשראה, שיישארו עם הקורא עוד זמן רב לאחר הקריאה.