ביקורת העורך

ביקורת ספר מזווית אחרת
ציון8
לב המאהב

תקציר

"ידעת שיום אחד אכתוב עליך ספר"

המספרת שלנו מבינה בסיפורי אהבה טובים, אך סיפור האהבה הגדול שלה, זה שהיא חוותה על בשרה, מעולם לא ציית לחוקים פשוטים.

בסמסטר הסתיו של שנתה האחרונה באוניברסיטה, הגיבורה פוגשת שני סטודנטים מצטיינים מהקורס לספרות המאה השבע־עשרה: סאם ויאש. שני החברים, שגרים מחוץ לקמפוס בבית אלגנטי של פרופסור בחופשה, מזמינים אותה להיכנס לעולמם המהפנט; הם מעניקים לה את הכינוי ג'ורדן, וחושפים בפניה את תענוגות החברות, האהבה ואת הלהט האינטלקטואלי שלה עצמה. אך תשוקת הנעורים מטבעה בלתי צפויה, ולא עובר זמן רב עד שהיא מוצאת את עצמה בלב משולש טעון ומורכב. כששנות הלימודים מסתיימות והחיים הבוגרים מתדפקים בפתח, ההחלטות שיתקבלו ישנו את חייהם של השלושה לעד.

שנים רבות אחר כך ג'ורדן חיה את החיים שחלמה עליהם, ונראה שימי הפגיעוּת של נעוריה נותרו הרחק בעבר. אך ביקור מפתיע וחדשות בלתי צפויות מביאים להתנגשות בין העבר להווה, וג'ורדן נאלצת לשוב אל העולם שהשאירה מאחור ולהתמודד עם ההחלטות והאשליות של מי שהיתה פעם.

לב המאהב הוא רומן אינטימי על תשוקה, על אהבת הספרות ועל הקשרים המעצבים את חיינו, הכתוב בשנינות וברגישות יוצאות דופן. מאז ראה אור בארצות הברית הוא קצר שבחים ונחת היישר ברשימת רבי־המכר של "הניו יורק טיימס". 

לילי קינג כתבה שישה רומנים שהיו לרבי־מכר, בהם אופוריה (כתר, 2017) וכן קובץ סיפורים. ספריה תורגמו לכשלושים שפות וזכו בפרסים רבים. היא מתגוררת בפורטלנד, מיין.

"סיפור האהבה הכי טוב שקראתי השנה." – Literary Hub

"אחד הרומנים המטלטלים רגשית והנבונים ביותר שקראתי." – Boston Globe

"קינג היא מלכת המתח המיני, הבנייה האטית, הדחייה המענה של הסיפוק... זהו הרומן הכי טוב שלה." – New York Times

רומנטיקה לאנשים חושבים / רן בן-נון
כשאהבת האדם שזורה באהבת הספרים
רומנטיקה לאנשים חושבים / רן בן-נון
כשאהבת האדם שזורה באהבת הספרים
  • תקציר מנהלים
  • תקציר מנהלים

  • ג'ורדן (זה לא שמה האמיתי) מגיעה לשנה האחרונה בקולג' ונקלעת למשולש אהבה סוער עם שני סטודנטים מקסימים לספרות המאה ה-17. הראשון הוא סאם הג'ינג'י, כל כך חכם ומבין, שהיא בקושי מאמינה שהוא לא מתרגל לתואר שני אלא רק סטודנט שנה רביעית כמוה. אחרי השיחות שלהם היא רצה לספריה כדי לגלות על מה לעזאזל הוא דיבר (כי זה קורה אי שם באייטיז, העידן הטרום סלולרי). הוא וחברו יאש גרים בבית מלא הספרים של פרופסור בשנת שבתון, שמלמד צ'וסר ומילטון. בנשיקה הראשונה שלהם יש קסם וחן רב, אז הם ממשיכים, וככה זה מתחיל, עם שיחות מתוחכמות ושנונות, וכל הנעימות הזו של ראשית החיים שרומן קולג' מעולה יכול להציע – במיוחד כשהוא הופך למעין משולש. עלילת לב המאהב הקסום של לילי קינג מסופרת ממרחק השנים, כשג'ורדן הבוגרת חוטפת תזכורת מהממת לימים הדרמטיים והמטורפים ההם. קינג המוכשרת מצליחה לרחף כמה סנטימטרים טובים מעל לעלילה הרומנטית הסטנדרטית, בסיפור מרטיט על עוצמתה המחברת של הספרות היפה. האוהבים שלה מקריאים זה לזה טקסטים של ורגיליוס וקוראים את ייטס ואודן, ואפילו את פרוסט בצרפתית.
  • כמו מה זה
  • כמו מה זה

  • ההיסטוריה הסודית/ דונה טארט
  • קל/כבד?
  • קל/כבד?

  • אוורירי וקסום.
  • למה כן?
  • למה כן?

  • הקשר עם סאם בא קודם, והוא מאוד מיני למרות שהבחור ממשפחה דתית. הם עושים הכל מלבד הסקס המלא, והקשר מלא תהפוכות, סוער, עם שתיקות ארוכות, פיזי מאוד. לעומת זאת, עם יאש, שמגיע כמובן ממשפחה הודית, נרקמת ידידות אמיצה, כזו שבה אתם בדיוק מי שאתם, בלי פוזות, ללא מסכות, הדבר האמיתי. הוא יוצא עם בחורות אחרות בזמן שג'ורדן עם סאם ומעל ראשה אנחנו חשים בקינאה עזה, שאולי גם סאם מרגיש בה. אז מה שווה יותר, זה שאת נמשכת אליו בטירוף או זה שהוא הנפש התאומה שלך? יש כאן דיון כמעט קירקגורי בפילוסופיה של האהבה, טובל בספרות הרומנטית היפה שנכתבה אי פעם, מקליופה ועד סקארבורו פייר. ג'ורדן לומדת כתיבה יוצרת, מה שמחייב שורה של עבודות סטודנטים שחורות והלוואות שתיאלץ להחזיר כל חייה. התשוקה לכתיבה מלווה את התשוקה לחיים וכשהסיפור מסתובב בעולם, זה לא סתם פריז, אלא פריז של פרוסט; זו לו סתם דאבוס, אלא דאבוס של תומס מאן והר הקסמים (עליו גם חושבים מיד בעת מחלה קשה), והאושר כה גדול עד שהוא מציף את הנפש, עד שכבר לא ניתן להכילו, כמו שניתן לאהוב רק בגיל 22.
  • למה גם כן?
  • למה גם כן?

  • חלקו השני של הספר מתרחש ממרחק כמעט שני עשורים. ג'ורדן, סופרת רבי מכר עטורת פרסים, נשואה למרצה לספרות ואמא לשניים. היא מתגוררת במיין היפה, בביתה שהוא העתק של הבית בו גרו כשהיו סטודנטים (ורק היא לא מבחינה בכך). אחרי עוד קפיצה בזמן, בת 8 שנים, אצל בנה הקטן בן ה-12 מאובחן גידול בגזע המוח והוא סובל מהתקפי פרכוסים קשים ומתכונן לניתוח מסוכן. ג'ורדן לא פרסמה ספר כבר 5 שנים, והטון של "לב המאהב" משתנה, בוגר יותר, שקול יותר, שכלתני. ההומור, יותר מעודן, מעורר געגוע למשובות הנעורים מפעם, וגורם לנו לחשוב על מה שהיינו ומה שהפכנו להיות, על שמחת החיים שניטלה מאיתנו, על אהבות שהוחמצו. בנה של ג'ורדן אינו החולה היחיד בסיפור. ההתבגרות מלאה סבל ומצוקה וגעגוע, גם כשלכאורה החיים מוצלחים. קינג אולי מגזימה קצת עם החולי והאומללות, אבל לפעמים דווקא הם אלה שאיכשהו גורמים לגיבוריה להיות שוב צעירים, במיוחד כשהדיאלוגים שמיימיים אפילו טיפה יותר, כי הגיבורים, כך נראה, טיפה חכמים יותר.
  • למה לא?
  • למה לא?

  • בכל זאת, איך שלא תסתכלו עליו, זה עדיין רומן רומנטי.
  • דמות לקחת
  • דמות לקחת

  • ההורים המסורתיים של סאם, שרואים בג'ורדן סתם טראש ומחבלים בכוונה באושר של בנם. תמרור אזהרה שכולו הורות רעילה.
  • משפט לקחת
  • משפט לקחת

  • "נורמות תרבותיות ואופנות מובילות להתקדמות זמנית פה ושם, אבל זה לא שינוי במוסריות האנושית. בפנים כולנו בדיוק אותו הדבר כמו שתמיד היינו ותמיד נהיה עד שנחסל את עצמנו. זה לא ייקח הרבה זמן. לחשוב אחרת זה לספר לעצמך סיפור כדי שתוכלי לישון טוב בלילה."
  • איפה קוראים?
  • איפה קוראים?

  • איזו עיירת קולג' שלווה ומתוקה באפ סטייט ניו יורק או צפונה, יכולה להתאים ממש.
  • נחזור לעוד?
  • נחזור לעוד?

  • הו כן. כל כך. יהיה מעניין גם לגלות אולי את קינג בטקסט שאינו בהכרח רומנטי.
  • השורה האחרונה
  • השורה האחרונה

  • קינג קצת מגזימה לפעמים; פה ושם תמצאו את עצמכם מגלגלים עיניים, במיוחד אם כבר עברתם את גיל 50. אוקיי, אהבה צעירה זה נפלא, אבל לא עד כדי כך. אבל "לב המאהב" מלא בתובנות מופלאות על ספרות, קריאה, ואיך הן משנות את חיינו והופכות אותנו למי שאנחנו (וגם על כך שהיום כולם יגידו שעדיף לכתוב תסריטים לסטירימינג). זה אולי לא הספר הכי טוב שתקראו עכשיו, אבל הוא ללא ספק הכי מהנה.